Hyperemesis gravidarum oftewel zwangschaps hg

Ja wat een rare titel hé jongens.. maar niets is minder waar..

Zoals jullie weten gaat het nog steeds niet heel lekker met mij, ik ben begin mei weer opgenomen in het ziekenhuis vanwege zware uitdroging en een blaasontsteking die inmiddels was opgelopen naar een nierbekkenontsteking. Ik hield niks binnen en moest zo’n 15 keer per dag overgeven, en jongens nee niet alleen ochtendmisselijkheid maar gewoon continu de hele dag door. Ik was diezelfde dag nog aan het werk en was zelfs op mijn werk 9 keer aan het overgeven, totaal niet te doen natuurlijk.

De dag erna werd ik opgenomen, er kwam nauwelijks urine uit maar de  kleur was zoiets als ice tea/cola gewoon niet normaal. Zelfs slokjes water hield ik niet binnen en alles kwam eruit. Ik heb 5 dagen aan het infuus gelegen, 4 liter vocht en antibiotica. Na 5 dagen was mijn uitdroging pas weer normaal. De antibiotica mocht ik thuis voortzetten. Ook kreeg ik medicatie voor de misselijkheid in de hoop dat ik wel iets binnen zou houden. Sinds ik zwanger ben heb ik al 7 kilo verloren in plaats van aangekomen.

De week erna mocht ik terug komen om te zien hoe het was, de ontstekingswaarden zaten er nog steeds en daar ging ik op naar huis met een lading medicatie. Ik kreeg de emesafene mee naar huis in zetpil vorm omdat gewone medicatie gewoon niet ging. Van de week mocht ik terugkomen, maar mijn klachten waren nog steeds niet weg. De pijn in mijn rug is gewoon niet te doen, mijn nieren zijn gewoon zodanig aangetast dat je daar continu last van hebt. Ook zijn de medicijnen tegen de misselijkheid niet aangeslagen. Nu heb ik medicatie die ontzettend zwaar is en mensen met chemo ook krijgen. Ik voel me nog steeds niet goed en hoop van harte dat dit snel over is en ik weer lekker aan de slag kan.

 

Wat houdt het in zwangerschaps HG?

Zwangerschaps HG is een stuk heviger dan dat mensen denken. Het is geen misselijkheid die na het 1e trimester verdwijnt. De volgende klachten komen vaak voor bij personen die HG hebben. Frequent overgeven soms zelfs tientallen keren. Bijna niks binnen kunnen houden, zelfs water lukt niet altijd. Afvallen in plaats van aankomen. Extreme vermoeidheid en overgevoeligheid voor bepaalde prikkels zoals koelkasten, licht geluid of geuren.  Ook uitdroging komt vaak voor bij mensen met zwangerschaps HG.

De oorzaak van zwangerschaps HG is niet echt bekend, ze denken dat het komt doordat je hormonen zo ontzettend veranderen en ook stress geeft een nog slechter effect hierop. Ook heb je 95% kans dat het bij een 2e zwangerschap weer terug komt.

 

Hoe verloopt het bij mij?

Zoals ik al verteld heb gaat het nog niet helemaal lekker. Ik heb vooral heel veel last van geuren, als ik ’s ochtends beneden kom moet ik eigenlijk al spugen. De koelkast opendoen is al zo heftig. Ook geuren zoals geurstokjes of vuilniszakken zijn des duivels. Het is echt heel uiteenlopend wat wel en niet gaat. Qua voeding en drinken lukt vrij weinig. Normaliter drink ik zeker wel 4 liter op een dag, nu doe ik het met een liter zoiets totaal niet goed maar ik houd het gewoon niet binnen. Eten is al helemaal een drama, avondeten sla ik zeker 4/5 van de avonden in de week over. Dan eet ik gewoon niks omdat het tegen eind van de middag weer veel erger wordt dan midden op de dag.  De avonden zijn ook echt niet zoals voorheen, de misselijkheid komt gewoon de hele dag door de zware medicatie heen alleen het overgeven is gelukkig geen 10/20 keer meer op een dag.

Ik hoop ontzettend dat ik weer een beetje kan gaan functioneren maar helaas kijk ik de rest van de zwangerschap toch met een vraagteken tegemoet. Gelukkig is het met de kleine meid ontzettend goed en daar doen we het voor! Maar de artsen hebben al gezegd dat dit waarschijnlijk niet de laatste keer zal zijn dat ik opgenomen moet worden met deze klachten. We zien het allemaal wel en leven gewoon per dag!

 

Facebook
Pinterest
Instagram

15 reacties

  1. Poeh, wat een verhaal zeg! En wat ontzettend heftig dat de zwangerschap zo zwaar is en je zo veel fysieke problemen heeft opgeleverd 🙁 Echt heftig als je zelfs tijdens de zwangerschap bent afgevallen en moest worden opgenomen. Heel erg veel sterkte en ik hoop echt dat het snel iets beter met je gaat! ♥

  2. Ow, wat zwaar voor je! Echt heel heftig allemaal. Heel veel sterkte en voor zover mogelijk ook beterschap. Ik zal blij voor je zijn als je je mooie kindje straks in je armen kan houden, met andere woorden, dat je je dan weer beter voelt!

  3. Heftig hè! Ik ben tot 30 weken misselijk geweest. Geen zwangerschaps HG, maar wel op het randje zeg maar. Hierdoor heb ik (eerlijk) veel minder kunnen genieten van mijn zwangerschap. Maar zoals je zegt: probeer je op te trekken aan je kleine meid want daar doe je het allemaal voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *