bedienbaar rolgordijn

Interieur: Welke kleuren passen bij elkaar?

Sommige mensen hebben een natuurlijke aanleg om kleuren te combineren, en weten altijd de perfect kleurcombinaties te maken. Dit artikel is niet voor deze mensen geschreven, maar juist voor iedereen die wél het verschil kan zien tussen bijpassende kleuren, maar moeite heeft om zelf de juiste kleurkeuzes te maken. Met bijpassende kleuren tover je iedere ruimte om tot een plek waar je graag thuiskomt en tijd doorbrengt.

 

Tips om betere kleurcombinaties te maken

Laten we direct van start gaan met een aantal tips om kleurcombinaties te maken:

 

1. Laat een vrouw kiezen

Een controversiële opmerking wellicht, toch is uit onderzoek gebleken dat vrouwen over het algemeen meer kleurtinten kunnen waarnemen. Wanneer je ruzie maakt in de winkel omdat de dame niet kan kiezen tussen “room wit” en “crème wit” terwijl de heer twee keer “wit wit” ziet, weet je hoe dat komt!

 

2. Kleuren roepen emoties op

Iedere kleur roept een emotie op, dit kan cultureel bepaald zijn of uit persoonlijke ervaring voortkomen. Zo worden donkere kleuren soms ervaren als neerslachtig en drukkend, terwijl pasteltinten juist rust uitstralen. Felle kleuren geven energie, maar kunnen andere personen ook hoofdpijn bezorgen. Betrek dus het hele gezin in de kleurkeuze.

 

3. Begin met een neutrale kleur

Omdat de wanden doorgaans de meeste vierkante meters oppervlak innemen, is het verstandig om deze kleur als basis te nemen. Vaak wordt er gekozen voor een lichte, neutrale kleur maar dat hoeft natuurlijk niet. Let op dat grijs met een beetje rood of geel een warme tint geeft, terwijl grijs met blauw juist een koele tint is. De wanden bepalen dan de rest van het interieur.

 

4. De omgeving maakt de kleur

Soms moet je bij het kiezen voor een kleur niet kijken naar het voorwerp, maar naar de omgeving. Kun je nog die foto met die gestreepte jurk voor de geest halen? Was die jurk blauw met zwart of wit met goud gestreept? Door twee kleuren naast elkaar te leggen kunnen jouw ogen deze kleuren compleet anders waarnemen. De jurk was trouwens blauw met zwart, dan kunnen we die discussie ook sluiten!

 

5. Kleuren in balans

Je kunt kleuren niet wegen, je kunt wel de verhouding in het interieur aanpassen. De standaard voor een gebalanceerde kleurverdeling zou volgens experts 60/30/10 zijn. Dat betekent een dominante kleur die 60 procent van het interieur bepaalt, een secundaire kleur die 30 procent terug te zien is, en nog 10 procent voor een bijzonder accent.

 

6. Bekijk de kleurencirkel

De bekende kleurencirkel laat je alle kleuren op het spectrum zien, daarmee kun je snel complementerende kleuren uitzoeken maar ook contrasterende kleuren. Kleuren die te dicht bij elkaar liggen werken vaak juist niet goed samen, probeer wat variatie en contrast in de kleuren te brengen. Kleuren die nét niet hetzelfde zijn kunnen enorm vloeken.

 

7. Gebruik gekleurd licht

Als je houdt van afwisseling kun je kiezen voor lichte, neutrale kleuren in combinatie met multicolor verlichting. Denk aan de Philips Hue lampen en vergelijkbare systemen waarmee je verschillende kleurprogramma’s kunt instellen. Een donkere wand zal niet veel veranderen, maar een lichte wand kun je een compleet andere kleur geven met dit soort verlichting. Lichtstrips zijn ook ideaal om contrast te geven aan contouren zoals kasten of de onderzijde van de bank.

 

8. Licht maakt groot, donker maakt klein

Een heel eenvoudige maar zeer doeltreffende tip; met lichte kleuren maak je een ruimte optisch groter, met donkere kleuren juist kleiner. Ga je voor ruim of juist voor knus?

 

Interieur bekent kleur

Tot zover de algemene tips, laten we kleurgebruik per onderdeel van het interieur ook even bekijken. En houd altijd rekening met de levensduur van een specifiek element. Hoe vaak wil je de wanden schilderen, en hoeveel jaar gaat dat bankstel mee? Dure en grote objecten zullen de kleurkeuze van goedkopere en kleinere objecten beïnvloeden.

 

Muren: Tenzij je echt een speciaal patroon op je behang wilt nemen adviseren we een neutrale, lichte kleur te kiezen.Meubilair: Koele kleuren zoals wit, grijs en lichtblauw passen goed bij een modern en strak interieur, warme aardekleuren zoals bruin, rood en geel staan beter in een klassiek interieur. Zacht groen straalt een natuurlijk karakter uit, fel groen geeft juist het tegenovergestelde effect.

Vloerbekleding: Over het algemeen adviseren we een vloerbekleding die enkele tinten lichter is dan het meubilair, maar enkele tinten donkerder dan de wanden om de juiste balans te bereiken.

Raamdecoratie: Met een bedienbaar rolgordijn kun je de sfeer in huis compleet veranderen. Een strak materiaal dat nauw aansluit op het venster functioneert dan als een soort extra wand. Zo kun je een ruimte compleet transformeren, mits het raamoppervlak vrij groot is. Wil je weten welke kleuren er beschikbaar zijn? Informeer dan bij een specialist.

Accessoires: Met vazen, schalen, kussens en andere kleine decoraties kun je een neutrale ruimte toch karakter geven. Verander ieder seizoen deze accessoires met een andere stijl en geniet vier maal per jaar van een vernieuwd interieur.

Planten: Met bloemen en planten kun je een mooi accent in het interieur brengen, zelfs de meest felgekleurde bloemen vloeken nooit. Dat is de kracht van de natuur, maak er gebruik van! De frisse geur is ook een mooie bonus.

Met deze tips kan iedereen mooie kleurcombinaties maken, hoe ziet jouw interieur eruit?

 

 

‘Bron: Somfy’
Facebook
Pinterest
Instagram

6 reacties

  1. Ik moest al gelijk lachen bij tip nummer 1. Haha. Laat een vrouw kiezen 🙂 Helemaal mee eens trouwens! Mijn vriend ziet ook alleen maar wit-wit terwijl ik al die verschillende tinten waarneem. Zo grappig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *